Nie możesz złożyć nowego zamówienia w swoim kraju. United States
Kasza zawiera sporo:
- białka -ok 13-17 g na 100 g suchego produktu, lepiej przyswajalnego niż ze zbóż. Strawność tych białek porównuje się z białkami roślin strączkowych
- błonnika – ok 12-16 g/100 g produktu – porównywalnie ryż brązowy ma tylko 7 g błonnika
- magnezu -220 mg/100 g – to więcej niż gorzka czekolada, która ma ok 160 mg na 100 g (mleczna tylko 90 mg) ma dużo mniej kalorii :) )
- aminokwasy egzogenne (takie, których nasz organizm nie wytwarza) – lizynę (970 mg, poprawia wchłanianie wapnia i polepsza odporność) i tryptofan (280mg, potrzebny m.in. do produkcji serotoniny), więcej niż inne kasze i ryże
Którą wybrać?
Kasza niepalona ma więcej składników odżywczych (witaminy i minerały), ponieważ nie została poddana wysokiej temperaturze. Obie odmiany nie zawierają glutenu.
SKŁADNIKI
kasza gryczana palona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna kasza gryczana palona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kasza nie wymaga gotowania, wystarczy zalać ją wrzątkiem w proporcji 1:1 i trzymać pod przykryciem ok. 7 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1659 kJ / 392 kcal
Tłuszcz - 2,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 75 g
w tym cukry - 2,6 g
Białko - 12 g
Sól - 0,03 g
CERTYFIKAT: BIO