Nie możesz złożyć nowego zamówienia w swoim kraju. United States

Kasza gryczana niepalona BIO 1kg Bio Planet Zobacz większe

Kasza gryczana niepalona BIO 1kg Bio Planet

5907814669247

Nowy produkt

Producent:


Więcej informacji

Na tle innych kasz wyróżnia ją kilka właściwości, bardzo istotnych dla naszego zdrowia:

  • Posiada właściwości odkwaszające nasz organizm. Jest to niezwykle istotne ze względu na wciąż małe spożycie warzyw oraz innych produktów obniżających kwasowość ustroju.
  • Posiada znacznie więcej błonnika pokarmowego. W przybliżeniu jest to 2 razy większa ilość w porównaniu do ryżu czy makaronów – w 100 g kaszy znajduje się około 6 g błonnika. Poleca się ją osobom z zaburzeniami pracy jelit oraz na diecie redukcyjnej. Kasza gryczana dzięki temu na dłużej zapewnia nam uczucie sytości, a stopniowo uwalniana skrobia jest długotrwałym źródłem energii. Jednocześnie jest wskazana również dla osób z podwyższoną zawartością cholesterolu we krwi, ponieważ jednym z dobroczynnych działań błonnika jest obniżanie jego stężenia w ustroju.
  • Obniża ciśnienie krwi, dlatego jest wskazana dla osób borykających się z nadciśnieniem. Zawdzięcza to głównie dużej zawartości potasu (300–420 mg/100 g).
  • Jest bogata w prozdrowotne pierwiastki: witaminy – B1, B2, B6, ,PP, składniki mineralne – żelazo, potas, krzem, wapń i cynk.
  • Pomaga w niedokrwistości przez dużą zawartość witaminy E, kwasu foliowego i żelaza. Dzięki temu wskazana jest w przypadku obfitych miesiączek oraz u osób z możliwą anemią.
  • Nie zawiera glutenu. Może być więc stosowana przez osoby chore na celiakię oraz z problemami jelitowymi wywołanymi spowolnionym metabolizmem. W przypadku celiakii niezwykle ważna jest szybka diagnoza i odpowiednia dieta.  

SKŁADNIKI

kasza gryczana niepalona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS

Ekologiczna kasza gryczana niepalona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1659 kJ / 392 kcal

Tłuszcz - 2,7 g,

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g

Węglowodany - 75 g,

w tym cukry - 2,6 g

Białko - 12 g

Sól - 0,03 g

CERTYFIKAT: BIO