Nie możesz złożyć nowego zamówienia w swoim kraju. United States

Kasza jaglana BIO 400g Bio Planet Zobacz większe

Kasza jaglana BIO 400g Bio Planet

5907814664808

Nowy produkt

Producent:


Więcej informacji

Kasza jaglana ma wiele właściwości zdrowotnych i można przyrządzać ją na wiele sposobów. W czasie jesieni powinniśmy spożywać ją regularnie. Oto kilka właściwości przez, które powinniśmy spożywać ten produkt.

  • Kasza jaglana zawiera mało skrobi. Ma ona z kolei dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
  • Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, gdyż nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię z dietą bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Z tego też powodu jest dobrym domowym lekarstwem na katar.
  • Kasza jaglana to wspaniały składnik, który ma korzystny wpływ na naszą urodę. Zawiera ona krzemionkę, która poprawia kondycję: włosów, skóry i paznokci. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości, gdyż zapobiega ich odwapnianiu.
  • W kaszy odnajdziemy też duże ilości witaminy E i lecytyny, która istotnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. O obecność kaszy w diecie powinny zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo lub uczące się.
  • Warto pamiętać, że kasza jaglana jest niezwykle kaloryczna w 100 gramach kaszy jaglanej znajdziemy około 350 kalorii. Ma ona również znaczny indeks glikemiczny (71 – dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny około 50). Oznacza to, że szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca. Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej, gdyż zawarty w niej krzem poprawia metabolizm.
  • Według medycyny chińskiej kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Poleca się ją szczególnie zimą i jesienią.
  • Kleik z kaszy jaglanej polecany jest przy problemach żołądkowych ponieważ jest lekkostrawny i pożywny.
  • Ponadto kasza jaglana posiada antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki. Kasza jaglana jest produktem polecanym szczególnie na śniadanie, gdyż jest lekkostrawna i sycąca. Można ugotować ją na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z dodatkiem bakalii. Kaszę jaglaną można podawać do duszonych mięs, zup (krupnik), w zapiekankach oraz jako deser z owocami. Można z niej zrobić pyszne kotlety oraz wymyślać różne inne, ciekawe potrawy według własnej inwencji twórczej.

SKŁADNIKI

kasza jaglana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

 OPIS

Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa. Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

uprzednio wypłukaną kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja kaszy na 3 porcje wody) na małym ogniu ok.20 min.

 WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1514 kJ / 358 kcal

Tłuszcz - 3,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g

Węglowodany - 69 g, w tym cukry - 1,4 g

Białko - 9,8 g

Sól - 0 g

CERTYFIKAT: BIO