Nie możesz złożyć nowego zamówienia w swoim kraju. United States

Ciecierzyca BIO 400g Bio Raj Zobacz większe

Ciecierzyca BIO 400g Bio Raj

5907738151859

Nowy produkt

Producent:

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Więcej informacji

Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

WŁAŚCIWOŚCI: 

  • Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy, a tym samym licznych chorób serca, m.in. choroby wieńcowej czy zawału serca
  • Obniża ciśnienie krwi . Zawarty w niej potas (291 mg/100 g) sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, a tym samym krew krąży swobodniej, co w efekcie daje spadek ciśnienia. 
  • Dzięki zawartości żelaza, zapobiega anemii. Może być również wykorzystywana pomocniczo w leczeniu niedokrwistości.
  • Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy (cukru) we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów.
  • polecana przy odchudzaniu, gdyż jest niskokaloryczna 

Kraj pochodzenia składników: Turcja

SKŁADNIKI
ciecierzyca* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS:

Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną cieciorkę należy gotować w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Ciecierzycę solimy dopiero pod koniec gotowania.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna -  1445 kJ / 343 kcal

Tłuszcz - 4,6 g,

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g

Węglowodany - 45 g,

w tym cukry - 11 g

Błonnik - 17 g

Białko - 22 g

Sól - 0,06 g